[O2] skoda octavia tour 2 porównanie i kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez totosty
    zawieszenie twarde, czuć każdą dziurę
    może podjedź do wulkanizacji i sprawdź ciśnienie...
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Andys
      Elegance
      • 2007
      • 762

totosty napisał/a:
      zawieszenie twarde, czuć każdą dziurę

może podjedź do wulkanizacji i sprawdź ciśnienie...
      Niestety, to nie wina ciśnienia, ja mam po 2,1Bara w zimowych 195/65 R15, latem jeżdżę na 205/55 R16 i niestety Octavia 2 to TACZKA, komfortem dorównująca wannie z kołami :| . Od razu dodam, że w zyciu nie jeździłem francuzami, ale poprzednie auta miałby nieporównywalnie większy komfort (ostatnia była Omega B z kołami 205/55 R16, wybierała idealnie wszelkie nierówności i wbrew pozorom można było też bezpiecznie wchodzić w zakręty).
      Pozdrawiam,
      Andys

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Andys, jak spadnie Ci sprawność amortyzatorów/zawieszenia na 60% to będzie lepiej uwierz mi. :szeroki_usmiech
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Andys
          Elegance
          • 2007
          • 762

Andys, jak spadnie Ci sprawność amortyzatorów/zawieszenia na 60% to będzie lepiej uwierz mi. :szeroki_usmiech
          Oczywiście wiesz w jakim stanie było zawieszenie w moich poprzednich autach .... eeech :roll: .
          Cóż, każdemu wolno mieć swoje zdanie na ten temat, jak słyszę o 18-kach, 19-kach z obniżonym i utwardzonym zawieszeniem w tym aucie, to już mnie zęby bolą :szeroki_usmiech
          Pozdrawiam,
          Andys

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Andys
            Od razu dodam, że w zyciu nie jeździłem francuzami
            A ja jeździłem (3 renówki pod rzad przed Octavią) i uważam że Octavia II jest autem naprawdę komfortowym. Moja żona ma to samo zdanie.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

uważam że Octavia II jest autem naprawdę komfortowym
              widać nie jeździłeś autami na prawdę komfortowymi . Z drugiej strony nie ma się co dziwić i nie ma co porównywać ze sobą aut z innych segmentów.
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Andys
                widać nie jeździłeś autami na prawdę komfortowymi
                Citoren XM to nie jest auto komfortowe. Aha, hmmmm... no dobrze.
                No to Chrystlerze 300M też nic nie napiszę, bo to pewnie też taczka
                A tak wogółe to napisałem "... i UWAŻAM..." czyli że JA uważam. Nie Ty, nie ktos inny tylko JA. Więc jest to MOJE zdanie. Wolno,mi ??
                Czarny Elegance

Komentarz

• Andys
                  Elegance
                  • 2007
                  • 762

Andys napisał/a:
                  \
                  No o Chrystlerze 300M też nic nie napisze bo to pewnie też taczka
                  A tak wogółe to napisałem "... i UWAŻAM..." czyli że JA uważam. Nie Ty, nie ktos inny tylko JA. Więc jest to MOJE zdanie. Wolno,mi ??
                  1. nie irrytuj się :twisted:
                  2. wolno Ci nawet twierdzić, że cytryny są słodkie
                  3. jeśli po XM-ce i Chrystlerze Octavia II to dla Ciebie komfortowe auto, oznacza tylko że nie zwracasz zbytniej uwagi na komfort
                  Pozdrawiam,
                  Andys

Komentarz

• misiul
                    Rider
                    • 2011
                    • 521

Zamieszczone przez Andys
                    Andys napisał/a:
                    \
                    No o Chrystlerze 300M też nic nie napisze bo to pewnie też taczka
                    1. nie irrytuj się :twisted:
                    2. wolno Ci nawet twierdzić, że cytryny są słodkie
                    3. jeśli po XM-ce i Chrystlerze Octavia II to dla Ciebie komfortowe auto, oznacza tylko że nie zwracasz zbytniej uwagi na komfort
                    Powołam się na gazetę "auto-moto" z 3/20011, która wg mnie jest w miarę rzetelna - napisano tam, że Octavia Tour II ma idealnie zestrojone zawieszenie, a nawet na fabrycznych 15-kach jest ciut za miękka co może być w sportowej jeździe w zakrętach.

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Proszę o skan na maila. :diabelski_usmiech

Komentarz

• Matis68
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 195

Ja sie niedawno przesiadłem z Octavii I na Focusa II TDCi 1.6 i mam mieszane wrażenia. Na korzyść Foki dynamika, wyposażenie (wersja Silver), w standardzie klima. pełna elektryka, 6 poduszek, radio ze sterowaniem przy kierownicy i Bluetooth, PODGRZEWANA PRZEDNIA szyba - świetny bajer można od razu ruszać bo śnieg sam spływa i szyba od środka nie paruje. Komfort w środku znośny, miejsca sporo. Ładne wnętrze, dobre plastiki Świetne, twarde zawieszenie. A teraz minusy - lakier matowieje, ponoć wodo-rozpuszczalny, ma pełno odprysków, słaba widoczność w porównaniu do Octy, całością elektryki steruje magistrala CAN , tzn. zbiera sygnały z czujników i przy NAJMNIEJSZYM problemie wywala błędy i Check Engin. Myślę że to w polączeniu z fatalną opinią jaką sobie wyrobił Mondeo powoduje niskie i co tu mówic , atrakcyjne ceny Fordów
                        http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• zwolin
                          Rider
                          • 2010
                          • 656

Zamieszczone przez Andys
                          niestety Octavia 2 to TACZKA, komfortem dorównująca wannie z kołami :| . Od razu dodam, że w zyciu nie jeździłem francuzami, ale poprzednie auta miałby nieporównywalnie większy komfort (ostatnia była Omega B z kołami 205/55 R16, wybierała idealnie wszelkie nierówności i wbrew pozorom można było też bezpiecznie wchodzić w zakręty).
                          Ale omega to ma chyba inny rozstaw kół i osi, więc praw fizyki nie przeskoczysz. W zakrętach pokonywanych "normalnie" musi się pewniej prowadzić. Po drugie to jednak inny segment.
                          Co do zawieszenia w Octavii, to moim zdaniem jak na tą klasę samochodu zachowuje się naprawdę przyzwoicie. Jeśli miałbym się czegoś czepiać, to akurat tego, że jest zbyt miękkie.
                          Co do taczek, ew wanien z kołami to lepsze to niż pufa na kółkach pochylająca się w zakrętach do 45st :P Ale co kto lubi. Ja tam francuskimi samochodami w zakrętach jeździć nie potrafię. :evil:
                          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                          O II Tour Combi 1.6
                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez zwolin
                            Ja tam francuskimi samochodami w zakrętach jeździć nie potrafię. :evil:
                            hmmm.. , dziwne. :?
                            długo już jeździsz samochodami :?: dużo przejechałeś kilometrów :?:
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Andys
                              Oczywiście wiesz w jakim stanie było zawieszenie w moich poprzednich autach .... eeech :roll: .
                              Cóż, każdemu wolno mieć swoje zdanie na ten temat, jak słyszę o 18-kach, 19-kach z obniżonym i utwardzonym zawieszeniem w tym aucie, to już mnie zęby bolą :szeroki_usmiech
                              nie znasz sie kolego :P
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

piramida, pewnie, że się nie znam :szeroki_usmiech
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

Pracuję...